Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Babka z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna baba z polewą czekoladową i nutką cappuccino

Babka z polewą czekoladową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z polewą czekoladową

 

  • 15 dkg margaryny,
  • 1 szklanka cukru drobnego,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %,
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duży budyń śmietankowy,
  • 30 dkg mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki kawy rozpuszczalna cappuccino ,
  • aromat,
  • 2 tabliczki czekolada mleczna,
  • 1 łyżka masło,
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania:

Babka z polewą czekoladową
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch .Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i śmietanę ,wymieszać. Dodać aromat ,budyń i ubitą pianę z białek.Wymieszać drewnianą łyżką. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z cappuccino czekoladowym .Ciasto białe i kawowe wyłożyć do wysmarowanej formy z kominkiem i wysypanej mąką.Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 30-40 minut. Sprawdzamy na koniec patyczkiem czy ciasto się upiekło.Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową(czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem) i ozdobić skórką pomarańczową.
Babka z polewą czekoladową
Zdjęcie przedstawia upieczoną babkę w formie w której była pieczona
Babka z polewą czekoladową
Na zdjęciu babka jest już ostygnięta i czeka na polewę

Tagi:

kawa czekolada