superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Babka z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szafran to najdroższa przyprawa. Nadaje tej babce piękny kolor i niesamowity smak.

Babka z  szafranem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z szafranem

 

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła ( 1 kostka)
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki nitek szafranu
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej lub tabliczka czekolady
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka z szafranem
Składniki wyjmujemy na 30-40 minut wcześniej,aby miały taką samą temp.Szafran rozbijamy w moździerzu. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego szafran. Mąkę przesiewamy do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo cukier i cukier waniliowy. Łączymy z aromatem waniliowym.Do masy dodajemy na przemian przesianą mąkę i mleko z szafranem cały czas miksując na małych obrotach. Ciasto wkładamy do przygotowanej formy i zapiekamy w 180 około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem,czy będzie suchy. Po upieczeniu studzimy a polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy babkę i od razu posypujemy kuleczkami czekoladowymi.
Babka z  szafranem
Idealna na deser nie tylko na świątecznym stole