mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babka z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podana ilość składników wystarczy na jedną babkę lub keksówkę.Cudowny aromat truskawek unoszący się podczas pieczenia, poezja dla zmysłów;)

Babka z truskawkami

Składniki:

Babka z truskawkami

 

  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam więcej ok. 1 i 1/4szkl.)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (użyłam mniej ok. 1/2 szkl.)
  • 125 g miękkiej (1/2 kostki) margaryny
  • 2-3 jajka (użyłam 2 jajka)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoców np. truskawek ale mogą też być wiśnie, maliny, jagody jabłka, śliwki (lub mieszanka tych owoców)
  • cukier puder do posypania lub zrobienia lukru

Sposób przygotowania:

Babka z truskawkami
Całe jajka zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Cisto przełożyć do tortownicy albo formy z kominkiem wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć owoce lekko "wpychając" je w ciasto. Mrożonych owoców nie rozmrażać, tylko obtoczyć w mące, oczywiście nie wpychać, bo i tak same lekko opadną. Piec ok. 1 godziny (sprawdzać patyczkiem) w 180- 190 stopniach. Upieczone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.