Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo prosta w wykonaniu i super smaczna babka z dodatkiem suszonej żurawiny i skórki pomarańczowej.

Babka z żurawiną

Składniki:

Babka z żurawiną

 

  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 5 dag żurawiny

Sposób przygotowania:

Babka z żurawiną
Margarynę stopić, wystudzić. Żurawinę sparzyć, osączyć.

Jajka z cukrem ubić na gęstą puszystą masę, do białości. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną.

Następnie delikatnie ucierając wlewać powoli margarynę. Na końcu wymieszać z żurawiną i skórką z pomarańczy.

Przelać do średniej formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i piec ok.40-45 min. aż patyczek będzie suchy.  

Tagi:

babka babki