lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka wyszła pyszni-utka z lekko chrupiąca skórką .

Babka ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ze śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 3 jaja
  • szklanka śmietany
  • 2. 1/2 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego 8 gram
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • Polewa lukrowa:
  • 200 gram cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańcza
  • 3 krople barwnika czerwonego spożywczego
  • Posypka na babkę :
  • 100g mielonych orzechów laskowych BackMit
  • czekolada mleczna 4 kostki
  • czekolada biała 4 kostki

Sposób przygotowania:

Babka ze śmietaną
Zmiksowałam jaja na puch, z cukrem i cukrem waniliowymaż podwoiło swoją objętość. Dodałam przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia . Śmietanę dodałam na samym końcu .. Masę przełożyłam do formy okrągłej na babkę wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą . Przekładałam łyżką ciasto starałam się równo kłaść aby potem nie wyrosły góry doliny . Piekłam w 170 stopniach 50 minut. Zrobiłam polewę z cukru pudru i soku z pomarańcza oraz barwnika czerwonego . Polałam ostudzona babkę. Posypałam ja czekolada zmieszana z orzechami mielonymi :)
Babka ze śmietaną
zmiksowalam składniki na gładka masę :)
Babka ze śmietaną
Ciasto przelożlam do formy wysmarowanej tluszczem i posypanej bułka tartą
Babka ze śmietaną
Ostudzona babke polałam lukrem z cukru pudru
Babka ze śmietaną
Na lukier posypalam czekolada starta z mieszna z orzechami mielonymi