justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Babka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

mleko dodaje do babki po to, aby nie stała sie ciemna na drugi dzień, mleko sprawi, ze będzie na drugi dzień tak samo wyglądała jak po upieczeniu

Babka ziemniaczana

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Boczek należy pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Cebule kroimy w kosteczkę i również podsmażamy. Studzimy boczek i cebulę.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odlewamy z nich nadmiar wody. Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy cebulę i boczek.

Dokładnie mieszamy, aby boczek i cebula wszędzie się dostały. Farsz przekładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą foremkę ( duża blacha).

Pieczemy w 180 stopniach około półtorej godziny. Można jeść od razu po upieczeniu lub ostudzić, pokroić w kawałki i podsmażyć na patelni.