Babka ziemniaczana

Inżynier-Olenka - Przepis na: Babka ziemniaczana offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka ziemniaczana
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 24

Przepis pochodzi z Podlasia. Świetny dodatek do mięs z grilla.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Babka ziemniaczana - SKŁADNIKI:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Babka ziemniaczana - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane), dodać 4 łyżki oleju aby nie ściemniały.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu można położyć parę plasterków szynki. Piec w temperaturze 190-200 st przez 1,5 godziny. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka ziemniaczana (strona 1 z 3)  
Gość

Rataj z OLSZTYNA
gość

2008-12-03 17:02
Ludzie ale mi babeczka wyszła .mmmmmmmm Palce lizac .
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ktoś
gość

2008-12-13 12:36
to jest pyszne ja jadłam zachencam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xfgfgdgdgdf
gość

2008-12-15 20:22
no no dobra ta babka.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xxxxxxxx
gość

2008-12-15 20:26
xfgfgdgdgdf napisał(a):

no no dobra ta babka.

wies dobra ta babka ale trochę za tłusta
Skomentuj
Oceń:
0
fuksja

fuksja
offline

2008-12-17 01:01
Jak to mawiał dziadek Cesi: "A ze wszystkich łakoci najbardziej lubię boczek", hahaha...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aga
gość

2009-01-04 16:43
nie wyszlo mi
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jana
gość

2009-01-05 15:30
ja do babki ziemniaczanej dodaje troche maki wroclawskiej aby nie byla taka luzna jezeli ziemniaki maja duzo wody to je troche odciskam a zamiast bocku dodaje podgardle lub inne mieso np karkowka, lopatka mieso smaze oczywiscie pokrojone na smalcu pod koniec dodaje cebule dodaje do startych ziemniakow z maka jajkiem i przyprawami ciasto powinno byc bardziej luzne niz na placki pieke ok 60-70 min anajlepsza jest na drugi dzien pokrojona i podsmazona do tego sos grzybowy pycha
Skomentuj
Oceń:
1
Gość

JA
gość

2009-01-06 20:06
SWIETNA I NIE DROGA STAC NAS BO BYM Z GLODU ZDDECHLI
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jana
gość

2009-01-05 15:34
jezeli chcesz wegetarianska to nie dodawaj miesa tylko podsmazona cebule i smaz na oleju
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

STOWKA JOLKA JAKUBOWSKA
gość

2009-01-06 20:09
jana napisał(a):

jezeli chcesz wegetarianska to nie dodawaj miesa tylko podsmazona cebule i smaz na oleju

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

JOLKA JAKUBOWSKA
gość

2009-01-06 20:11
[quote nick=STOWKA JOLKA JAKUBOWSKA DRYGALY JA SWOIM DZIECIOM CALE ZYCIE DAJE KARTOFLE BO CHLEB TO OD SWIETA A OLEJU TO SZKODA BO DLUGO JUZ W KARITASIE NIE DAWALI OLEJU A U JACKA TO DROGI
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mona
gość

2009-01-30 14:42
dzisiaj będe ją robic mam nadzieje ,że będzie smaczna
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

didi
gość

2009-02-06 11:49
Do ciasta trzeba dodać jeszcze szklankę ciepłego mleka, wtedy smak się nieco wyostrzy i ciasto nie będzie ciemnieć
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Sok z aronii by Noruas Ciasto z kremem chałwowym Ciasto bananowe
Gofry z cukrem pudrem Domowy deserek z dodatkiem owoców Mięsna pizza w ostrym sosie pomidorowym
Zupa jarzynowa koniec wakacji Kompot jabłkowy Łosoś w sosie pomidrorowym
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy Udka z grilla marynowane w pomidorach Paprykarz z tuńczyka

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane