Babka ziemniaczana

Inżynier-Olenka - Przepis na: Babka ziemniaczana offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 5
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka ziemniaczana
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 24

Przepis pochodzi z Podlasia. Świetny dodatek do mięs z grilla.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Babka ziemniaczana - SKŁADNIKI:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Babka ziemniaczana - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane), dodać 4 łyżki oleju aby nie ściemniały.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu można położyć parę plasterków szynki. Piec w temperaturze 190-200 st przez 1,5 godziny. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka ziemniaczana (strona 1 z 3)  
Gość

Rataj z OLSZTYNA
gość

2008-12-03 17:02
Ludzie ale mi babeczka wyszła .mmmmmmmm Palce lizac .
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ktoś
gość

2008-12-13 12:36
to jest pyszne ja jadłam zachencam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xfgfgdgdgdf
gość

2008-12-15 20:22
no no dobra ta babka.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xxxxxxxx
gość

2008-12-15 20:26
xfgfgdgdgdf napisał(a):

no no dobra ta babka.

wies dobra ta babka ale trochę za tłusta
Skomentuj
Oceń:
0
fuksja

fuksja
offline

2008-12-17 01:01
Jak to mawiał dziadek Cesi: "A ze wszystkich łakoci najbardziej lubię boczek", hahaha...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aga
gość

2009-01-04 16:43
nie wyszlo mi
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jana
gość

2009-01-05 15:30
ja do babki ziemniaczanej dodaje troche maki wroclawskiej aby nie byla taka luzna jezeli ziemniaki maja duzo wody to je troche odciskam a zamiast bocku dodaje podgardle lub inne mieso np karkowka, lopatka mieso smaze oczywiscie pokrojone na smalcu pod koniec dodaje cebule dodaje do startych ziemniakow z maka jajkiem i przyprawami ciasto powinno byc bardziej luzne niz na placki pieke ok 60-70 min anajlepsza jest na drugi dzien pokrojona i podsmazona do tego sos grzybowy pycha
Skomentuj
Oceń:
1
Gość

JA
gość

2009-01-06 20:06
SWIETNA I NIE DROGA STAC NAS BO BYM Z GLODU ZDDECHLI
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jana
gość

2009-01-05 15:34
jezeli chcesz wegetarianska to nie dodawaj miesa tylko podsmazona cebule i smaz na oleju
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

STOWKA JOLKA JAKUBOWSKA
gość

2009-01-06 20:09
jana napisał(a):

jezeli chcesz wegetarianska to nie dodawaj miesa tylko podsmazona cebule i smaz na oleju

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

JOLKA JAKUBOWSKA
gość

2009-01-06 20:11
[quote nick=STOWKA JOLKA JAKUBOWSKA DRYGALY JA SWOIM DZIECIOM CALE ZYCIE DAJE KARTOFLE BO CHLEB TO OD SWIETA A OLEJU TO SZKODA BO DLUGO JUZ W KARITASIE NIE DAWALI OLEJU A U JACKA TO DROGI
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

mona
gość

2009-01-30 14:42
dzisiaj będe ją robic mam nadzieje ,że będzie smaczna
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

didi
gość

2009-02-06 11:49
Do ciasta trzeba dodać jeszcze szklankę ciepłego mleka, wtedy smak się nieco wyostrzy i ciasto nie będzie ciemnieć
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane