Inżynier-Olenka

Inżynier-Olenka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

Babka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Przepis pochodzi z Podlasia. Świetny dodatek do mięs z grilla.

Babka ziemniaczana

Składniki:

Babka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane), dodać 4 łyżki oleju aby nie ściemniały.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu można położyć parę plasterków szynki. Piec w temperaturze 190-200 st przez 1,5 godziny. Smacznego!