AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

babka ziemniaczana litewska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

to smak mojego dzieciństwa i obiadów u mojej babci ,która pochodziła z wileńszczyzny

babka ziemniaczana litewska

Składniki:

babka ziemniaczana litewska

 

Sposób przygotowania:

babka ziemniaczana litewska
Ziemniaki ucieramy na tarce do ziemniaków, odlać nadmiar wody. Boczek kroimy w drobną kosteczkę a cebulę siekamy na drobno,boczek razem z cebulą smażymy na patelni.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka,przyprawy i ze 3 łyżki mąki(sprawdzamy jeśli ciasto jest za rzadkie to dajmy więcej mąki),gdy boczek z cebulą się usmaży dodajemy jeszcze ciepłe skwarki do ciasta i mieszamy wszystko razem.ciasto przelewamy na prostokątna blachę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ponad godzinę. Ja bardzo lubię babkę popijać ekspresowym barszczem czerwonym.Babka tez bardzo dobrze smakuje jak wystygnie odsmażona na patelni na niewielkiej ilości oleju podana na talerzu ze śmietaną-pycha