Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tradycyjną babę ziemniaczaną wzbogaciłam o ciecierzycę i zieloną czubrycę. Wyszło naprawdę smacznie! Pomysł na dodanie ciecierzycy do babki ziemniaczanej podpatrzyłam u Renaty22.

Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do boczku, smażyć aż boczek się wytopi a cebula zeszkli i lekko zarumieni. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzić. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków. Lekko osączyć z nadmiaru soku jeśli trzeba. Dodać ugotowaną, wystudzoną ciecierzycę, boczek z cebulą i czosnkiem. Wbić jajka. Wymieszać całość na jednolitą masę. Wsypać mąkę, czubrycę, gałkę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, wyłożyć masę, wyrównać. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do boczku, smażyć aż boczek się wytopi a cebula zeszkli i lekko zarumieni. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzić.
Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków. Lekko osączyć z nadmiaru soku jeśli trzeba. Dodać ugotowaną, wystudzoną ciecierzycę, boczek z cebulą i czosnkiem. Wbić jajka. Wymieszać całość na jednolitą masę.
Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Wsypać mąkę, czubrycę, gałkę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać.
Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, wyłożyć masę, wyrównać. Piec około 60 minut w 190 stopniach.