jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Babka Zimne Nóżki w czerwonej polewie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Galaretka "Zimne Nóżki" w formie babki w meksykańskiej, pikantnej polewie.

Babka Zimne Nóżki w  czerwonej polewie.

Składniki:

Babka Zimne Nóżki w czerwonej polewie.

 

  • 1 mały słoiczek sosu meksykańskiego "Łowicz`
  • 1 golonko
  • 2 nóżki wieprzowe
  • pęczek włoszczyzny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do zup do smaku
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka łodyg selera naciowego

 

 

Sposób przygotowania:

Babka Zimne Nóżki w czerwonej polewie.
Czyścimy golonko i nóżki wieprzowe, zalewamy je wodą , zagotowujemy. Zdejmujemy pianę, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy golonko będzie prawie miękkie dodajemy włoszczyznę i pokrojone łodygi selera naciowego (pióropusze zostawiamy do dekoracji. Uzyskany płyn doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przelewamy pzez sitko do foremki. Dodajemy obrane mięso, pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Chłodzimy w lodówce, aż galaretka stężeje. Przed podaniem odwracając wykładamy galaretkę na talerz (wystarczy włożyć foremkę na kilka minut do goracej wody). Nakładmy polewę z sosu meksykańskiego, dekorujemy pióropuszem z selera. Sos zastępuje ocet lub cytrynę zwyczajowo podawaną do tego typu galaretki.