Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Babki kruche z mozzarellą, szynką i rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste smaczne danie jako przystawka lub na kolację. Można dowolnie zamieniać gatunki sera, szynki, oliwek i zieleniny.

Babki kruche z mozzarellą, szynką i rukolą

Składniki:

Babki kruche z mozzarellą, szynką i rukolą

 

Sposób przygotowania:

Babki kruche z mozzarellą, szynką i rukolą
Przygotować ciasto. Do mąki dodać jaja, sól i pocięte na kawałki masło. Wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym na gładkie ciasto. Można schłodzić w lodówce ale nie jest to konieczne. Foremki do babek (ja użyłam metalowych o średnicy 8 cm - można wykorzystać też inny rozmiar, w zależności od upodobań) wysmarować masłem. Ciasto podzielić na 8 równych części, z każdego uformować (łatwiej bezpośrednio w rękach niż wałkować) cienkie (ok.3mm) okrągłe placuszki i dokładnie wylepić nimi foremki. Wystające ciasto odciąć. Przygotować farsz. Jajo rozbełtać widelcem, dodać sól i pieprz do smaku. Mozzarellę porwać na małe kawałki. Szynkę pokroić na cienkie paseczki. Oliwki posiekać wg uznania. Rukolę porwać lub posiekać. Wszystko razem połączyć. Wykładać farszem foremki z ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem na złoty kolor (przez ok. 25 minut) w temperaturze 190 stopni. Smacznego!