Babki z makaronu

Makarony « poprzedni | następny »
Luka Li - Przepis na: Babki z makaronu offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 22
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babki z makaronu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Danie z makaronu w oryginalnej formie :)


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 4

Babki z makaronu - SKŁADNIKI:

  • 145 g makaronu - drobne muszelki
  • różyczki 1 średniego brokuła
  • 1 opakowanie sera feta (270g)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli do gotowania makaronu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • olej do smarowania foremek

Babki z makaronu - PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente zgodnie z opisem na opakowaniu (ok. 6 minut). Odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Różyczki brokuła umyć i gotować na parze lub w niewielkiej ilości wrzącej wody przez 5-6 minut. Ostudzić i pokroić na małe kawałeczki. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić makaron, pokrojone brokuły, ser feta oraz starty żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę jogurtu oraz przyprawy i wymieszać. Silikonowe foremki posmarować cieniutko olejem. Wypełnić je przygotowanym makaronem, "przyklepując" go dokładnie łyżką. Napełnione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 min. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie przełożyć foremkę na talerz (do góry dnem) i delikatnie ją usunąć. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babki z makaronu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem Makaron z dynią i jarmużowym pesto Penne z dynią na słodko
Falbanki z cukinią i łososiem Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami Makaron z kurczakiem i dynią
Słodka zapiekanka makaronowa Makaron z sosem śmietanowym z kukurydzą Wstążki z sosem serowo-orzechowym
Paprykowa potrawka z dynią podana z makaronem Spaghetti z pomidorami i bakłażanem Pomidorowe fusilli z cukinią i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj