Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Babki z makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z makaronu w oryginalnej formie :)

Babki z makaronu

Składniki:

Babki z makaronu

  • 145 g makaronu - drobne muszelki
  • różyczki 1 średniego brokuła
  • 1 opakowanie sera feta (270g)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli do gotowania makaronu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • olej do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Babki z makaronu

Makaron ugotować al dente zgodnie z opisem na opakowaniu (ok. 6 minut). Odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Różyczki brokuła umyć i gotować na parze lub w niewielkiej ilości wrzącej wody przez 5-6 minut. Ostudzić i pokroić na małe kawałeczki. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić makaron, pokrojone brokuły, ser feta oraz starty żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę jogurtu oraz przyprawy i wymieszać. Silikonowe foremki posmarować cieniutko olejem. Wypełnić je przygotowanym makaronem, "przyklepując" go dokładnie łyżką. Napełnione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 min. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie przełożyć foremkę na talerz (do góry dnem) i delikatnie ją usunąć. Smacznego!