Baby zwyczajne
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Baby zwyczajne
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

To stary przepis znaleziony w książeczce wydanej na początku ubiegłego stulecia.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Baby zwyczajne - SKŁADNIKI:

  • "Na garniec mąki przesianej i wygrzanej
  • wziąć 10 łutów drożdży,
  • rozpuścić w szklance mleka i wlać w mąkę,
  • dodać jeszcze 3 szklanki letniego mleka,
  • wymieszać ciasto, zabierając tylko połowę mąki, przykryć
  • i zostawić w cieple żeby podrosło.
  • Gdy ciasto podejdzie, wlać do niego 40 żółtek ubitych do białości
  • z półtora funtem cukru,
  • wymieszać z resztą mąki,
  • dodać ćwierć funta słodkich siekanych migdałów,
  • 2 łuty gorzkich,
  • tartej cytrynowej skórki, krajanej cykaty,
  • pół funta rodzenków bez pestek,
  • soli w miarę,
  • wymieszać, wybijać przez godzinę.
  • Potem wlać 3 szklanki sklarowanego masła
  • i bić ciasto jeszcze przez pół godziny, następnie postawić w cieple żeby podrosło."

Baby zwyczajne - PRZYGOTOWANIE:

"Gdy dostatecznie podrośnie, wtenczas kłaść w formy wysmarowane masłem i wysypane bułeczką i postawić w ciepłem miejscu żeby podrosły. Kładąc ciasto w formy, trzeba kazać palić w piecu, a po wypróbowaniu go, gdy ciasto napełni formy wstawić ostrożnie do pieca, gdzie powinny zostawać przeszło godzinę. Wyjmując z pieca trzeba spróbować słomką, kładąc ją w środek baby; jeżeli po wyjęciu słomka sucha, to baba upieczona, jeśli wilgotna, to trzeba jeszcze wstawić do pieca na kwadrans. Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego ubijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy ubijane przez pół godziny. Masło wlewa się po zupełnem wybiciu ciasta i z niem jeszcze dobrze się wybija."

Piekąc 3 nieduże babki użyłam 1/4 ilości składników, po upieczeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.



słowniczek:

łut = 12.67g

funt (32 łuty) = ok. 45 dag

garniec (4 kwarty) = 4 litry

kwarta = 1 litr kwaterka = 1/4 litra



Przepis, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:

PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.

Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.

Wydanie szesnaste znacznie powiększone. Cena rb. 1 kop. 20. Kartonowy egz.rb.I kop.50.-,w ozdobnej oprawie rb.1kop.80. WARSZAWA. Nakład Ferdynanda Haesick'a 1902.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Baby zwyczajne (strona 1 z 1)  
agataabraham

agataabraham

2010-04-02 13:54
Ale wypasiony ten przepis..
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53

2010-04-02 14:25
Ale fajny przepis, też w swoim archiwum mam podobny na 30 żółtek.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-04-02 15:15
Super babeczka!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Ciacho czekoladowe z nutą pomarańczy Cytrynowo-kokosowa babka Babka cytrynowa
Babka piankowa z makiem Piernik z dynią i bakaliami Zebra bardzo wilgotna
Choinka piernikowa Babka piaskowa pulchna Ciasto makaronowe z daktylami
Babka z foremki z maślanką Babka  górnicza Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane