Baby zwyczajne
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Pyza - Przepis na: Baby zwyczajne offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Baby zwyczajne
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

To stary przepis znaleziony w książeczce wydanej na początku ubiegłego stulecia.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Baby zwyczajne - SKŁADNIKI:

  • "Na garniec mąki przesianej i wygrzanej
  • wziąć 10 łutów drożdży,
  • rozpuścić w szklance mleka i wlać w mąkę,
  • dodać jeszcze 3 szklanki letniego mleka,
  • wymieszać ciasto, zabierając tylko połowę mąki, przykryć
  • i zostawić w cieple żeby podrosło.
  • Gdy ciasto podejdzie, wlać do niego 40 żółtek ubitych do białości
  • z półtora funtem cukru,
  • wymieszać z resztą mąki,
  • dodać ćwierć funta słodkich siekanych migdałów,
  • 2 łuty gorzkich,
  • tartej cytrynowej skórki, krajanej cykaty,
  • pół funta rodzenków bez pestek,
  • soli w miarę,
  • wymieszać, wybijać przez godzinę.
  • Potem wlać 3 szklanki sklarowanego masła
  • i bić ciasto jeszcze przez pół godziny, następnie postawić w cieple żeby podrosło."

Baby zwyczajne - PRZYGOTOWANIE:

"Gdy dostatecznie podrośnie, wtenczas kłaść w formy wysmarowane masłem i wysypane bułeczką i postawić w ciepłem miejscu żeby podrosły. Kładąc ciasto w formy, trzeba kazać palić w piecu, a po wypróbowaniu go, gdy ciasto napełni formy wstawić ostrożnie do pieca, gdzie powinny zostawać przeszło godzinę. Wyjmując z pieca trzeba spróbować słomką, kładąc ją w środek baby; jeżeli po wyjęciu słomka sucha, to baba upieczona, jeśli wilgotna, to trzeba jeszcze wstawić do pieca na kwadrans. Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego ubijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy ubijane przez pół godziny. Masło wlewa się po zupełnem wybiciu ciasta i z niem jeszcze dobrze się wybija."

Piekąc 3 nieduże babki użyłam 1/4 ilości składników, po upieczeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.



słowniczek:

łut = 12.67g

funt (32 łuty) = ok. 45 dag

garniec (4 kwarty) = 4 litry

kwarta = 1 litr kwaterka = 1/4 litra



Przepis, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:

PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.

Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.

Wydanie szesnaste znacznie powiększone. Cena rb. 1 kop. 20. Kartonowy egz.rb.I kop.50.-,w ozdobnej oprawie rb.1kop.80. WARSZAWA. Nakład Ferdynanda Haesick'a 1902.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Baby zwyczajne (strona 1 z 1)  
agataabraham

agataabraham
offline

2010-04-02 13:54
Ale wypasiony ten przepis..
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2010-04-02 14:25
Ale fajny przepis, też w swoim archiwum mam podobny na 30 żółtek.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-04-02 15:15
Super babeczka!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka piernikowa Babka biszkoptowa Babka z malinami Eli
Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem Babka kokosowa z nutą kakaową
 Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami
Drożdżowa babka bez jajek Ciasto z bakaliami Babka z nutą mango i wanilii

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane