reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bagietka francuska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bagietka wyszła pyszna, wilgotna i miękka, choć już nie tak chrupiąca jak te ze sklepu, ale to może być wina mojego piekarnika.

Bagietka francuska

Składniki:

Bagietka francuska

 

 

  • 250 ml ciepłej wody

 

  • 3 szklanki maki pszennej

 

  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Bagietka francuska

przygotowanie

Bagietka francuska
Ciasto jest dość zwięzłe, ale trzeba go dobrze wyrobić

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min, żeby ruszyły.

2,5 szklanki mąki przekładamy do miski, dodajemy zaczyn, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Dodajemy stopniowo po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki, a ciasto będzie odchodziło od ręki,

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości.

Potem ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min.

wyrastanie

Bagietka francuska
ten sposób umożliwia utrzymanie "formy"

Ciasto dzielimy na dwie części.

Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać.

Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm.

wypiekanie

Bagietka francuska
taką formę wystarczy przygotować z dwóch lub trzech warstw papieru do pieczenia

Przekładamy na specjalną blaszkę do bagietek, lub zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia

Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach.

Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min.