Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Bagietka orkiszowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna bagietka na mące orkiszowej. Łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Jeden minus - szybko znika :)

Bagietka orkiszowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bagietka orkiszowa

 

  • SKŁADNIKI:
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży

 

Sposób przygotowania:

Bagietka orkiszowa
PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozpuścić z cukrem i wodą. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, oliwę z oliwek. Zagnieść dosyć luźne, ale elastyczne ciasto. Odłożyć do miski wysmarowanej oliwą na 1,5 h do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 części i uformować bagietki. Ja mam taki sposób, że ciasto roluję, tak jak ciasto na kopytka. Położyć uformowane bagietki na blaszkę nasmarowaną oliwą na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 20-25 minut w 220 stopniach. Studzić na kratce. * przepis pochodzi z bloga "Pracownia Wypieków" * bagietka świetnie nadają się do lekkich sałatekskomponowanych ze świeżych warzyw.
Bagietka orkiszowa
Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem. Po 15 minutach dodajemy pozostałe składniki
Bagietka orkiszowa
Wyrobione ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne
Bagietka orkiszowa
Fromujemy z wyrośniętego ciasta dwie bagietki