alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bagietka pszenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiąca skórka i mięciutki środek pachnącej domowej bagietki. Doskonały dodatek do zup, gulaszów oraz nadaje się na kanapki.

Bagietka pszenna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bagietka pszenna

 

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 300 g letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Bagietka pszenna
Do miski z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie. Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową lub wysmarowaną olejem i uformować z ciasta bagietki. Zostawić na około 30 minut żeby bagietki podrosły. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca bagietki przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Bagietka pszenna
wszystkie składniki zmiksować przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin
Bagietka pszenna
ciasto przełożyc na blat posypany mąką i zwinąć w tzw kopertę
Bagietka pszenna
na blasze wyłożonej matą silikonowa uformowac bagietki pozostawić do podrośniecia