mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Bagietka w kolorach Wiosny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiosna radość do życia wnosi i mnóstwo świeżych warzyw nam przynosi. Ładnie je na bagietce układamy i pyszną wiosenna kanapkę mamy Każdy może ją sam przygotować, nie trzeba niczego gotować tylko finezyjnie składniki poukładać i można już się zajadać

Bagietka w kolorach Wiosny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bagietka w kolorach Wiosny

 

  • 1 duża bagietka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • 1 duże jajko,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 10 gałązek rukoli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 5 plasterków szynki drobiowej,
  • 5 ogóreczków konserwowych,
  • 2 rzodkiewki,
  • 6 ziarenek kapary,
  • 2 oliwki zielone,
  • świeży szczypiorek,
  • świeże listki bazylii,
  • sól himalajska,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

 

Sposób przygotowania:

Bagietka w kolorach Wiosny
Bagietkę przekrajamy wzdłuż na dwie części, smarujemy masłem jej dolną część. Na małej patelni roztapiamy niewielką ilość masła, na obwodzie układamy pokrojony w paski ser, do środka wbijamy jajko. Doprawiamy i smażymy na małym ogniu (jak jajko sadzone) tylko z jednej str.Na posmarowanej części bagietki układamy kolejno: liście sałaty lodowej, jajko przekrojone na połowę, rukolę, plasterki pomidorków i rzodkiewki. Szczypiorek zawijamy w szynkę i układamy na bagietce, na przemian z ogórkiem. Dodajemy plasterki oliwek, listki bazylii, kapary, doprawiamy pieprzem i gotowe. Wzbogacona wersja to z boczkiem smażonym i sosem ketchupowym – 1 łyżka, majonezu, 1 łyżeczka musztardy stołowej, 3 łyżki ketchupu, pieprz do smaku.
Bagietka w kolorach Wiosny
Wersja z boczkiem i sosem.