lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bagietka z kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowa bagietka , mój debiut - bardzo smaczny śniadanie było bardzo swojskie ;) . Rodzinie smakowało i oto w tym chodzi .

Bagietka z kozim serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietka z kozim serem

 

  • Zaczyn:

 

 

 

 

  • Ciasto na bagietki:
  • 550 g białej pszennej maki chlebowej
  • 150 g maki pszennej razowej
  • 415 g wody
  • 18 g soli morskiej
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • rozczyn z drożdży
  • Dodatki:
  • 150 g sera koziego twardego, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Bagietka z kozim serem
Zaczyn: Przygotuj dużą miskę do której wsyp mąkę. W środku mąki robimy dołek . Rozrabiamy drożdże w szklance wody i wlewamy w dołek mieszamy posypując solą Zostawiamy na 14 godzin przykryte ściereczką albo folią aluminiową .Ciasto na bagietki : 1. Do miski wsyp mąkę obydwa rodzaje 2. Dodaj sól , zrób dołek i dodaj wodę z rozrobionym drożdżami . 3. Wymieszaj składniki , przełóż ciasto na stół i dodaj zaczyn . 4. Ciasto będzie klejące , takie ma być . 5. Teraz dodaj ser i suszone pomidory , mieszaj , przykryj i zostaw na 90 minut 6. Podziel na cztery części , zostawi do wyrośnięcia na 20 minut. 7. Rozwałkowałam ciasto , brzegi do środka zawinęłam 8. Bagietki położyłam na ścierce lekko robiąc zakładkę , przykryłam drugą ścierką zostawiam na godzinę 9.Pecz kolo 40 minut w 170 stopniach sprawdzaj patyczkiem czasem szybciej się upiecze
Bagietka z kozim serem
Wieczorem robimy zaczyn który będzie gotowy na rano
Bagietka z kozim serem
Do miski wsyp mąkę obydwa rodzaje zamieszaj
Bagietka z kozim serem
Dodaj sól , zrób dołek i dodaj wodę z rozrobionym drożdżami .
Bagietka z kozim serem
Kiedy ciasto wyrobione ser dodany to teraz wyjmij ciasto na stół i podziel na 4 części

Tagi:

sery ciasto ser mak