Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Bagietka ziołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna bagietka pachnąca ziołami

Bagietka ziołowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietka ziołowa

 

 

Sposób przygotowania:

Bagietka ziołowa
Obie mąki mieszamy w misce i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Mieszamy łyżką i dosypujemy drożdże, cukier, sól i zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi przez mniej więcej 10 minut. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite i nie będzie kleić się do rąk, formujemy z ciasta kulę, smarujemy dokładnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej formujemy długi, wąski prostokąt (można zrobić to wałkiem lub dłońmi) i składamy do środka „na trzy” dokładnie zlepiając miejsce złączenia i formujemy kształt bagietki. Bagietki kładziemy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub na specjalnej blaszce do bagietek, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (nie dłużej). Ostrym nożem nacinamy ciasto (jak wyrastało zbyt długo, to nacięcia nie rozejdą się ładnie podczas pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż bagietki ładnie się zarumienią. Oliwę lawendową można zrobić samodzielnie, np wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/aromatyzowane-oliwy-ziolowe,przepisy,154081.html A jeżeli nie macie na to czasu, ochoty lub składników, to bagietka wyjdzie równie smaczna, choć mniej aromatyczna, ze zwykłą oliwą.
Bagietka ziołowa
Obie mąki zalewamy gorącą wodą i mieszamy
Bagietka ziołowa
Po dodaniu reszty składników wyrabiamy ciasto
Bagietka ziołowa
Z wyrośniętego ciasta formujemy bagietki
Bagietka ziołowa
Bagietki tuż przed pieczeniem nacinamy

Tagi:

zioła