gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Bagietki z lnem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne bagietki z dodatkiem lnu mielonego. smakują z dodatkami słonymi, słodkimi jak i bez niczego ;)

Bagietki z lnem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietki z lnem mielonym

 

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka płaska cukru,
  • 1 łyżka masłą,
  • 1 łyżka płaska drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka lnu mielonego,
  • 4 szklanki mąki,

Sposób przygotowania:

Bagietki z lnem mielonym
Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Mieszamy z letnią wodą i mieszamy. odstawiamy na 15 minut do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy drożdże, sól i szklankę mąki i len. mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy resztę mąki i non stop mieszamy energicznie aż ciasto będzie gładkie. ciasto jest lekko klejace. Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę. przykrywamy ściereczką. Ciasto dzielimy na 4 częsci i formujemy bagietki. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, pieczemy ok 30 minut z termoobiegiem. Smacznego.
Bagietki z lnem mielonym
zagotowujemy mleko z masłem i cukrem łaczymy z wodą ostudzamy.
Bagietki z lnem mielonym
dodajemy sól i mąkę stopniowo mieszamy energicznie.
Bagietki z lnem mielonym
ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
Bagietki z lnem mielonym
formujemy bagietki pieczymy 200 stopni ok 30 minut.