jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bagietki ze szczypiorkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, gdzie bardzo często stanowi podstawę śniadania. Ich szczypiorkowa odmiana wychodzi przepyszna . Choć robiłam je po raz pierwszy wyszły znakomite- miękkie w środku z chrupiącą skórką.

Bagietki ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietki ze szczypiorkiem

 

  • Składniki na 3 sztuki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka letniej, przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 dag drożdży,
  • Mały pęczek szczypiorku,
  • Jajko do posmarowania,
  • 3 pomidorki koktajlowe do dekoracji jednej j z bagietek

 

Sposób przygotowania:

Bagietki ze szczypiorkiem
W połowie wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 4 łyżki mąki. Mąki dodajemy tyle by gotowy rozczyn miał konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy by drożdże zaczęły pracować na około 15 minut. Między czasie szczypiorek kroimy (powinno być go około 6 łyżek). Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczone i przestudzone masło oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10-15minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i naczynia. Do uformowanej kuli dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość ponownie zagniatamy. Gdy szczypiorek dobrze się połączy z ciastem, ciasto formujemy w kule i odstawiamy do podrośnięcia. Gotowe wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na prostokąt (długość prostokąta powinna równać się długości blaszki na której będziemy piec bagietki – u mnie 35 cm). Ciasto wałkujemy dość cienko –około 7 mm. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część rolujemy. Tak uformowane bagietki przekładamy na przygotowaną blaszkę, układając miejscem zlepienia do dołu. Bagietki pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną nożem nacinamy je w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jedną z bagietek dodatkowo obłożyłam plasterkami pomidorków. Bagietki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.

Bagietki ze szczypiorkiem
do gotowego ciasta dodajemy pokrojony szczypiorek
Bagietki ze szczypiorkiem
Gotowe ciasto pozostawiamy do podrośnięcia!
Bagietki ze szczypiorkiem
Zwałkowane ciasto rolujemy. Formujemy bagietki
Bagietki ze szczypiorkiem
Wyrośnięte bagietki nacinamy, smarujemy jajkiem.

Tagi:

jajka jajko