pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Bajaderka - deser

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bajaderki to rewelacyjny deser, który można przyrządzić niemal z każdego ciasta i dowolnej marmolady. To deser oszczędnej pani domu.

Bajaderka - deser

Składniki:

Bajaderka - deser

 

  • Na bajaderkę:
  • dowolne czerstwe ciasto domowe rozdrobnione w blenderze - 2 szklanki
  • gęsta marmolada (dowolna) - 1 szklanka
  • płynny miód akacjowy - 1 szklanka

 

  • Lukier czekoladowy:
  • cukier - 1/2 szklanki
  • kakao - 4 łyżeczki
  • masło - 4 łyżeczki
  • ciemny rum - 50 g
  • posiekane migdały lub orzechy - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bajaderka - deser
Rozdrobnione ciasto połączyć z marmoladą i miodem. Z tak powstałej masy formować kule wielkości orzecha włoskiego i układać na tacy wyłożonej pergaminem. Odstawić w chłodne miejsce. W rondelku zagotować na małym ogniu cukier, masło, kako i 4 łyżki wody, ciągle mieszając. Kiedy masa czekoladowa zacznie się gotować, zmiejszyć ogień i na tym mniejszym ogniu gotować jeszcze ok. 7 minut. Zestawić z ognia, dodać rum i wymieszać. Lukrem polać bajaderki. Zanim lukier zastygnie, posypać bajaderki z wierzchu migdałami lub orzechami.