akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bajaderki- kulki z resztek ciast

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Świetny sposób na wykorzystanie zeschniętych, zakalcowatych ciast. W brew pozorom bajaderki są naprawdę smaczne ;)

Bajaderki- kulki z resztek ciast

Składniki:

Bajaderki- kulki z resztek ciast

Bajaderki

  • 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
  • 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
  • 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
  • dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.

Dodatkowo

  • 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek

Sposób przygotowania:

Bajaderki- kulki z resztek ciast

ETAP 1:

Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.

ETAP 2:

Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!