Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Bajaderki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Popisowy numer mojego męża, czyli bajaderki w wersji mini.

Bajaderki świąteczne

Składniki:

Bajaderki świąteczne

 

  • 1 kostka margaryny
  • 4 całe jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0, 2 szklanki mleka 3,2%
  • 4 łyżki marmolady
  • 4 łyżki likieru
  • 2 czekolady deserowe
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 1 opakowanie( szklanka) dowolnych bakalii
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bajaderki świąteczne
Margarynę rozpuszczamy w garnku wraz z kakao, cukrem i mlekiem, następnie odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka, miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę( ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.