Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 312]

Bajaderki z mlekiem kokosowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Te bajaderki powstały z resztek napoczętych ciastek. Dodałam trochę mleka kokosowego i roztopionej czekolady, aby na nowo móc cieszyć się ich smakiem.

Bajaderki z mlekiem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bajaderki z mlekiem kokosowym

 

  • 160 g ciastek (biszkopty, herbatniki...)
  • 70 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie z orzechami i pomarańczą)
  • ok. 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • wiórki kokosowe i kolorowe posypki (do obtaczania)

 

Sposób przygotowania:

Bajaderki z mlekiem kokosowym
Mieszankę różnych ciasteczek oraz orzechy laskowe zmielić w blenderze. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z dodatkiem mleka kokosowego. Zdjąć z ognia. Do czekolady wsypać pokruszone ciastka i orzechy oraz wlać łyżkę spirytusu lub wódki. Ciasto dokładnie wymieszać. Formować małe kulki, które następnie obtaczać we wiórkach kokosowych oraz kolorowych posypkach wg własnych upodobań. Kuleczki wkładać do papilotek. Włożyć do lodówki do stężenia.
Bajaderki z mlekiem kokosowym
Do miski włożyć resztki ciastek i zmielić.
Bajaderki z mlekiem kokosowym
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem kokosowym.
Bajaderki z mlekiem kokosowym
Kolejno dodać pokruszone ciastka oraz orzechy.
Bajaderki z mlekiem kokosowym
Formować kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych i posypkach.