Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Bajaderki z restek ciast

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jak mamy w domu suche ciasta bez kremów, owoców, czy zakalec, to najlepszym wyjściem na wykorzystanie jest zrobienie takich domowych bajaderek.

Bajaderki z restek ciast

Składniki:

Bajaderki z restek ciast

do pokruszonych ciast

  • ciasta różnego rodzaju bez kremu - 450 g ( biszkopty, drożdżowe, kruche )
  • ciastka herbatniki - 100 g
  • dżem porzeczkowy - 7 łyżek
  • rodzynki
  • posiekane orzechy
  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżka rum

na polewę do środka

Sposób przygotowania:

Bajaderki z restek ciast
Ciasta i herbatniki pokruszyć na drobno, dodać, gęsty dżem porzeczkowy, bakalie, dokładnie wymieszać. Do rondla wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić.

Następnie dodać pokruszone ciasto i rum , dokładnie wymieszać, odstawić do schłodzenia masy. Jak masa jest zbyt rzadka, można dodać pokruszone ciastka, a jak by była za gęsta , to dodać dżemu.

Z masy formować większe kuleczki, obtaczać w kokosie, orzechach lub herbatnikach, odstawić do lodówki