agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bajkowe pierniczki upieczone z ciasta długodojrzewającego, są mięciutkie i pyszne,ozdobione razem z moją córeczką.

Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego

 

  • 1/2 kg prawdziwego miodu
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 przyprawy do piernika

 

  • Do dekoracji:
  • Lukier królewski
  • Kolorowy lukier
  • Różnego rodzaju posypki, perełki itp.

 

Sposób przygotowania:

Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewamy stopniowo niemal do zawrzenia aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę następnie wystudzić. Do masy dodać stopniowo mąkę, po jednym jajku sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawy. Ciasto bardzo starannie wyrobić mikserem. Przełożyć najlepiej do kamionkowego garnka, przykryć czystą ściereczką i włożyć do lodówki. Ciasto pozostawić na co najmniej 4 tygodnie, żeby dojrzewało. Po kilku tygodniach ciasto wyjmujemy porcjami na stolnicę i rozwałkowujemy na placki lekko podsypując mąkę, (grubość wg uznania) i wykrawamy różne kształty pierniczków. Grubsze pierniczki piekę na jednej blaszce a cieńsze na drugiej żeby równo się upiekły. Pieczemy ok. 6- 7 min. w temp 180° C. Po wystudzeniu dekorujemy wg uznania kolorowymi lukrami i posypkami.
Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego
ciasto rozwałkowujemy na placek i wycinamy pierniczki
Bajkowe pierniczki z ciasta długodojrzewającego
świeżo upieczone pierniczki jeszcze przed lukrowaniem znikają szybko