iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bakaliaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Troszkę przy nich jest pracy i ciasto długo wyrasta, ale są pyszne i pachnące.Przepis odkopany ze wspomnień po babci.

Bakaliaki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakaliaki

 

Sposób przygotowania:

Bakaliaki
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Z kilograma mąki odjąć 3/4 szklanki do podsypywania, a resztę przesiać(zabierając 2 łyżki do drożdży), do przesianej mąki dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i resztę cukru, wymieszać na sucho. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać, następnie dodać zimny i płynny tłuszcz, wyrobić gładkie ciasto które będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 3 godz. Nadzienie: Orzechy i migdały zmielić na proszek i zlać gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia do zimnych orzechów dodać cukier, mąkę i rodzynki, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bardzo cienki placek ok 1cm na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na co drugim krążku ułożyć porcję nadzienia, przykryć krążkiem bez nadzienia i zlepić brzegi oraz nadać kształt bułeczek. Bakaliaki ułożyć na wysmarowanej blaszce posmarować jajkiem i jeszcze odstawić na 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 180-190st około 35 min. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem, najlepsze zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też im nic nie brakuje.
Bakaliaki
orzechy i migdały zmielić na proszek i zalać mlekiem
Bakaliaki
na krążkach ciasta ułożyć porcję nadzienia
Bakaliaki
Gotowe ułozyć na blaszce i posmarować jajkiem