Bakalie - pożywna przekąska

Zobacz co zrobić żeby dziecko chciało zjeść z apetytem II śniadanie zapakowane przez rodziców do plecaka?

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Bakalie - pożywna przekąska

Orzechy: laskowe, włoskie, makadamia, pecan, słodkie rodzynki, żurawina czy suszone morele mogą być znakomitą i sycącą przekąską, którą watro spakować dziecku do szkolnego plecaka. Garść pożywnych bakalii pomoże szybko pozbyć się uczucia głodu, a zawarte w nich witaminy i składniki mineralne pozytywnie wpłyną na poziom koncentracji podczas lekcji.

 

Dla ucznia, równie istotne jak pierwsze, jest drugie śniadanie zjadane podczas długiej przerwy. Nadal, znaczna część dzieci zamiast zjeść przygotowaną przez mamę kanapkę biegnie do szkolnego bufetu i kupuje w nim słodkie bułki, rogaliki, czekoladowe batoniki lub słone przekąski. Produkty te tylko na krótką chwilę zaspokajają głód, i nie dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych przez co uczucie sytości szybko mija – dziecko ponownie czuje burczenie w brzuchu, robi się senne i obniża mu się poziom koncentracji.

 

 

Jak sprawić, żeby dziecko chciało zjeść z apetytem II śniadanie zapakowane przez rodziców do plecaka? Zadbajmy, by przygotowany przez nas posiłek wyglądał zachęcająco i smakował. Do szkolnego lunch boxa możemy zapakować dziecku: kolorowe kanapki z jego ulubioną wędliną i warzywami, naleśniki z serem i rodzynkami i oczywiście owoce i warzywa do chrupania. Co ważne, przygotowanie takiego menu nie będzie czasochłonne.

 

 

Warto pamiętać też o pysznej przegryzce. Jednak zamiast cukierków i chipsów, włóżmy dziecku do plecaka zbożowe batoniki (np. Ba! od Bakalland) i smakowite bakalie. Produkty te stanowią alternatywę dla czekoladowych i słonych przekąsek. Zaspokoją one potrzebę zjedzenia „czegoś słodkiego” i dostarczą organizmowi składników odżywczych.

 

Pamiętajmy, że bakalie są doskonałym źródłem energii, pomagają uzupełnić witaminy i mikroelementy, dlatego nie powinno zabraknąć ich w codziennej diecie dziecka. Orzechy zawierają potas, miedź i magnez, dzięki czemu pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wspomagają koncentrację; bogata w witaminę B6 morela wzmacnia układ odpornościowy, a zawarta w migdałach ryboflawina przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pozwólmy naszemu dziecku spróbować różnych bakalii (np. Bakalland), aby mogło wybrać te, które mu najbardziej smakują i które z przyjemnością będzie jadł w trakcie szkolnej przerwy na II śniadanie. 

 

Informacja prasowa