Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Bakaliowe kulki z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kulki po zastygnięciu smakuję jak trufle, są słodkie i nadziane bakaliami a do tego mega zdrowe.

Bakaliowe kulki z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowe kulki z otrębami

 

  • 200 mil gorącego mleka
  • szklanka otrębów owsianych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonych brzoskwiń
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżka odtłuszczonego kakao
  • 3 łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego
  • łyżka miodu
  • łyżka rumu lub kilka kropli zapachu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Bakaliowe kulki z otrębami
Do gorącego mleka wsypujemy kakao, musi się zaparzyć, tylko wtedy odda prawdziwy smak i kolor. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy połowę otrębów i mieszamy aby namokły i puściły klej. Wszystkie bakalie drobno kroimy i wrzucamy do miski z mlekiem i otrębami. Mieszamy aby każdy kawałek obtoczył się w powstałej masie. Dodajemy siemię, rum, lub zapach i miód, dokładnie mieszamy. Powinna powstać bardzo gęsta, lepka masa , ale taka z której da się formować kulki. Jeśli jest za rzadka i kulki robią się nieforemne, dorzucamy otrębów. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy na godzinę aby solidnie stężały.
Bakaliowe kulki z otrębami
Do gorącego mleka wsypujemy kakao i połowę otrębów.
Bakaliowe kulki z otrębami
Żurawinę delikatnie nożem kroimy na pół.
Bakaliowe kulki z otrębami
Większe owoce kroimy drobniej, aby łatwiej wtopiły się w masę.
Bakaliowe kulki z otrębami
Kulki formujemy wilgotnymi dłońmi, a następnie obtaczamy w wiórkach.