paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Bakaliowe paluchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe paluchy dla tych którzy nie lubią wyrabiać ciasta.

Bakaliowe paluchy

Składniki:

Bakaliowe paluchy

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżki dowolnego wina
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 15 g orzechów włoskich
  • po 2 sztuki suszonych śliwek i daktyli
  • 1 suszona figa
  • po 10 dag kandyzowanej skórki pomańczowej i cytrynowej
  • 25 g czekolady gorzkiej ok 65 %
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowe paluchy
Ciasto francuskie musi być wcześniej dobrze rozmrożone jeżeli było mrożone. Rodzynki namaczamy w winie i odstawiamy . Wszystkie bakalie drobno siekamy, w kosteczkę i mieszamy z rodzynkami. Jajko rozdzielamy, żółtko dodajemy do nadzienie i dokładnie mieszamy, dodajmy tez bułkę tartą. białko najpierw ubijamy na sztywną pianę a potem również delikatnie mieszamy z bakaliami. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, zdejmujemy folie itp. i kroimy na paski o szerokości 5 cm. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem. Na każdy pasek nakładamy ok łyżkę nadzienia układając do połowy paska, drugą połowę składamy do góry i zlepiamy boki tworząc takie "paluchy". Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem z wodą. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach i posypujemy po upieczeniu cukrem pudrem, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.