Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Bakaliowiec Megg

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój ulubiony bakaliowiec

Bakaliowiec Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowiec Megg

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 7 białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku
  • powidło śliwkowe
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec Megg
Mąkę z proszkiem oraz z cukrem oraz cukrem waniliowym wsypać na stolnicę dodać żółtka oraz margarynę i wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i podzielić go na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie posmarować powidłem śliwkowym i posypać rodzynkami i posiekanymi orzechami. Białka z jajek ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Ubitą pianę wyłożyć na wierzch ciast na bakalie. Piec w 180 st przez 25 min. Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń oraz obie rodzaje mąki, a następnie całość wlać do gotującego się mleka i zagotować budyń cały czas mieszając, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać wystudzony budyń cały czas ucierając, na koniec dodać sok z połowy cytryny i utrzeć. Krem rozsmarować na placku na piance i przykryć drugim plackiem pianką do masy. Wierzch ciasta posmarować dowolną polewą i dowolnie udekorować. Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.
Bakaliowiec Megg
Bakaliowiec Megg
Bakaliowiec Megg
Bakaliowiec Megg

Tagi:

ciasto