Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Bakaliowiec z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

z serii tych prostych i smacznych

Bakaliowiec z polewą

Składniki:

Bakaliowiec z polewą

 

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dkg mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg bakalii
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 łyzki mleka
  • 3łyzki kakao
  • 3łyzki cukru

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec z polewą
Bakalie np. figi, daktyle pokroić na małe kawałki, rodzynki sparzyć i osuszyć, orzechy posiekać, dodać jeszcze skórkę pomaranczową. Wszystkie bakalie wymieszac i opruszyć mąką ( ta do ciasta) żeby się nie posklejały. Jajka ubić z cukrem na pulchna masę. Tłuszcz utrzeć i dodawać po trochę utartych jajek cały czas miksując. Następnie dodać przesitowaną makę z proszkiem. Dodać bakalie i wymieszać. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Margaryne ropuścić z mlekiem, dodac kakao i cukier. Cały czas mieszając podgrzewać. Lekko przestudzić i polac po upieczonym cieście.