jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bakaliowo-czekoladowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu

Bakaliowo-czekoladowe risotto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakaliowo-czekoladowe risotto

 

  • Składniki:
  • 120 g ryżu,
  • 500-600ml mleka,
  • ¼ kostki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • Garść siekanych orzechów,
  • Około 6 owoców moreli suszonych,
  • Około 6 owoców suszonych fig,
  • Około 1-2 łyżki rodzynek,
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej,

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowo-czekoladowe risotto
W rondelku rozpuszczamy masło.Do rozpuszczonego dodajemy ryż. następnie dokładamy cukier . Całość podlewamy połową mleka. Gotujemy, stopniowo w miarę wchłaniania, dokładamy pozostałe mleko. Ryż ma być delikatnie al dente, w kremowym sosie mlecznym. Gdy ryż się rotuje czekoladę ścieramy na grubych oczkach. Część odstawiamy do dekoracji. Orzechy, figi, morele kroimy na mniejsze części. Do gotowego ryżu dokładamy bakalie. Wsypujemy czekoladę i szybko mieszamy. Niekoniecznie do całkowitego rozmieszania, gdyż efekt marmurkowaty także ładnie się prezentuje.
Bakaliowo-czekoladowe risotto
Bakalie siekamy, a czekoladę ścieramy na tarce.