Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Bakaliowy mazurek wg Megg

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mazurek bakaliowy idealny na świąteczny stół. Dość szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny.

Bakaliowy mazurek wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowy mazurek wg Megg

 

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowy mazurek wg Megg
Ciasto: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób aby brzegi dookoła były troszkę wyższe. Ciasto ponakłówać widelcem i piec w temp. 180 st przez 30 min, aż się ładnie zarumieni. Masa: Jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka wraz z daktylami. Do owoców dolać wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców. Pod koniec gotowania dodać garść rodzynek i całość dusić jeszcze parę minutek.Gorącą owocową masę wyłożyć na upieczone ciasto, ładnie wyrównując. Wierzch mazurka udekorować połówkami migdałów blanszowanych oraz kawałkami fig.
Bakaliowy mazurek wg Megg
Bakaliowy mazurek wg Megg
Bakaliowy mazurek wg Megg
Bakaliowy mazurek wg Megg