cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Bakłażan alla pizzaiola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Plastry bakłażana alla pizzaiola smakują zarówno na ciepło jak i na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ciabatty.

Bakłażan alla pizzaiola Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan alla pizzaiola

 

  • 2 bakłażany
  • 5-6 łyżek gęstego sosu pomidorowego/passata/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

  • 80 g mozzarelli /kuleczki/
  • ok. 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • oregano do smaku
  • bazylia /świeże listki do dekoracji /
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażan alla pizzaiola
-Umytego bakłażana pokroić w grubsze plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut. -Usunąć nadmiar wytworzonego soku, osuszyć. -Do sosu pomidorowego dodać 2 łyżki oliwy, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia /można użyć naczynie żaroodporne/. -Plastry bakłażana posmarować delikatnie od spodu oliwą i ułożyć na blasze. -Wierzch naciąć w ukośną kratkę. -Posmarować sosem pomidorowym. -Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok.15 minut. -Na podpieczone bakłażany nałożyć kulki mozzarelli , oliwki i zapiec jeszcze przez 5 minut. -Ozdobić świeżymi listkami bazylii.
Bakłażan alla pizzaiola
Plastry bakłażana posolić sos pomidorowy połączyć z oliwą i doprawić do smaku.
Bakłażan alla pizzaiola
Plastry posmarować sosem i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Bakłażan alla pizzaiola
Na podpieczone bakłażany położyć kulki mozzarelli i zapiec 5 minut.
Bakłażan alla pizzaiola
Upieczone plastry bakłażna ozdobić liśćmi bazylii.