Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Bakłażan faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z pomidorami, zapiekany z odrobiną sera pleśniowego, podany pod pierzynką z pomidorów.

Bakłażan faszerowany

Składniki:

Bakłażan faszerowany

 

 

 

 

 

  • 6-8 plasterków sera pleśniowego

 

  • 1 czubata łyżka smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi"

 

 

  • 1 mała cebula

 

  • szczypiorek

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany
Kaszę jaglaną wsypujemy na drobne sitko, przelewamy wrzącą wodą. Gotujemy na miękko zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Hartujemy zimną wodą.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny, wrzucamy cebulę i czosnek. Ciągle mieszając, smażymy do chwili, aż warzywa lekko się przyrumienią. Dodajemy pomidory z kartonika, gotujemy przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.3/4 szklanki podsmażonych pomidorów dodajemy do kaszy jaglanej wraz z posiekanymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana przecinamy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy po 2-3 łyżki miąższu. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Połówki bakłażana układamy na papierze do pieczenia, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie we wgłębienia wkładamy doprawioną kaszę jaglaną z warzywami. Na skos układamy po 3-4 plasterki sera pleśniowego. Pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu nakładamy połówki bakłażana na talerze i między plasterki sera pleśniowego nakładamy pozostałe pomidory z cebulką i czosnkiem. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.