Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki pieczony bakłażan, faszerowany kaszą pęczak to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad w wakacyjny dzień.

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak
Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Następnie delikatnie wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ bakłażana oraz kaszę pęczak ugotowaną al dente w osolonej wodzie. Mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.

Dodajemy przecier oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawiamy danie do smaku i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Następnie faszerujemy bakłażana i posypujemy żółtym serem starym na tarce o dużych oczkach.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy naczynie z bakłażanem i pieczemy 15 minut. 
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak
Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek.
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak
Następnie dodajemy miąższ bakłażana oraz kaszę pęczak ugotowaną al dente w osolonej wodzie.
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak
Dodajemy przecier oraz pomidora pokrojonego w kostkę.
Bakłażan faszerowany kaszą pęczak
Następnie faszerujemy bakłażana i posypujemy żółtym serem starym na tarce o dużych oczkach.