Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bakłażana przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, solimy i odkładamy by puścił soki. Mięso mielone podsmażamy na patelni.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Bakłażana przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, solimy i odkładamy rozkrojoną częścią do spodu by puścił soki. Mięso mielone podsmażamy na patelni z cebulą. Dodajemy miąższ z bakłażana i zalewamy pomidorami z puszku. Dusimy aż zalewa z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą pieprzem. Bakłażana nadziewamy mięsem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190°C Po około 30 min posypujemy go serem startym na tarce o grubych oczkach i zapiekamy jeszcze około 20 min.

Sos:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy mąkę rozrobioną z ½ szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy odrobinę śmietany (jeśli mamy, lepszy smak sosou) i koperek. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Posolonego bakłażana odkładamy na około 3o min by puścił soki
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Mięso podsmażamy z cebulą, miąszem z bakłażana i dusimy w zalewie z pomidorów
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Do sosu możemy pieczarki wkroić w kostkę lub posiekać w plasterki