Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne faszerowane bakłażany. Do przygotowania w kilka chwil. Idealna propozycja na obiad. Polecam gorąco!!!

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką
Mięso mielone przekładam na patelnię. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na małym ogniu około 10 minut. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i drobno siekam. Paprykę z cebulą dodaję do mięsa. Mieszam i razem smażę 5 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią. Bakłażan przekrawam na pół. Łyżką wydrążam nasiona, robiąc wgłębienia. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Wierzch bakłażanów posypuję startym żółtym serem. Bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką
Mięso mielone przekładam na patelnię. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na małym ogniu około 10 minut.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką
Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i drobno siekam. Paprykę z cebulą dodaję do mięsa. Mieszam i razem smażę 5 minut. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką
Bakłażan przekrawam na pół. Łyżką wydrążam nasiona, robiąc wgłębienia.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i papryką
Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Wierzch bakłażanów posypuję startym żółtym serem. Bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.