Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Bakłażan w majonezie z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie, smaczne niebanalne danko o niespotykanym smaku i połączeniu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do potraw z grilla lub samodzielne lekkie danie np. z bagietką.

Bakłażan w majonezie z sezamem

Składniki:

Bakłażan w majonezie z sezamem

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan w majonezie z sezamem
Bakłażana pokroić w solidne plastry, nasolić i ułożyć na sicie na 15-20 minut.

Kiedy puści sok wytrzeć plastry ręcznikiem papierowym, zapakować do woreczka przeznaczonego do pieczenia i zabezpieczyć drucikiem. Piec do miękkości w gorącym piekarniku albo w mikrofalówce.

Woreczek rozciąć, żeby bakłażan odparował. Pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzonego bakłażana posiekać niezbyt drobno i połączyć z majonezem oraz przyprawami.

Sezam uprażyć na suchej patelni, przestudzić i wsypać do bakłażana.

Wymieszać i schłodzić.

Tagi:

danie warzywa