Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 792]

Bakłażan w parmezanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najprostszy i bardzo smaczny sposób na bakłażana. Usmażony w panierce z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu ma ciekawy i charakterystyczny smak.

Bakłażan w parmezanie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakłażan w parmezanie

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan w parmezanie

ETAP 1:

Bakłażan w parmezanie
Bakłażana pokroić na plasterki i zasypać solą.

Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 5 mm i oprószyć obficie solą. Odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym.

ETAP 2:

Bakłażan w parmezanie
Jajko roztrzepać, a bułkę tartą wymieszać z parmezanem.

Jajko rozmącić i maczać w nim plasterki bakłażana, a następnie obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu odsączać na papierowym ręczniku.

Smacznego