Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażan – popularny w kuchni włoskiej niestety w Polsce trochę niedoceniony To danie mogę polecić tym, którzy właśnie za bakłażanem nie przepadają . W tym wydaniu jest super

Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana

 

  • 1 bakłażan (średniej wielkości)
  • przyprawiamy jak na kotlety mielone:jajko, przyprawy, posiekana natka pietruszki - nie dajemy bułki tartej )
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie,sól, pieprz,
  • 1 paczka tartego parmezanu
  • 1 pudełko jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana
Mięso przyprawiamy dokładnie tak samo tak jak na kotlety mielone dodajemy do środka posiekaną natkę pietruszki.Bakłażana kroimy w cienkie plastry solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Z pomidorów i śmietany z dodatkiem ziół prowansalskich przygotowujemy sos. Układamy w blaszce na zmianę :bakłażan, sos, mięso, ser parmezan - i robimy dwie warstwy. Na wierzch polewamy sosem i posypujemy serem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na ok 25min. Smacznego !
Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana
Etap 1
Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana
Etap 2
Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana
Etap 3
Bakłażan w pomidorach - czyli włoska parmigiana
Etap 4