jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bakłażan z ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 14

O ciecierzycy słyszy się chyba same dobre rzeczy, dlatego lubię ją dodawać do różnych potraw. W połączeniu z bakłażanem, pomidorami, papryką i filetem smakuje pysznie.

Bakłażan z ciecierzycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bakłażan z ciecierzycą

SKŁADNIKI:

  • Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 średniej wielkości bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pojedynczy (duży) filet z kurczaka,
  • 0,5 szklanki ciecierzycy,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól,
  • papryka do smaku,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • olej,
  • 0,5 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Bakłażan z ciecierzycą

ETAP 1

Bakłażan z ciecierzycą
Namoczona ciecierzycę gotujemy i studzimy

Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.

ETAP 2

Bakłażan z ciecierzycą
Mieso przysmażmay na zrumienionej cebulce

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawami (przyprawa do kurczaka oraz pieprz).
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dokładamy przygotowane mięso. Smażymy je.

ETAP 3

Bakłażan z ciecierzycą
Pomidor i paprykę dodajemy do mięsa

Do gotowego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę.

ETAP 4

Bakłażan z ciecierzycą
Środki bakłażąna wyjmujemy i dodajemy do mięsa

Bakłażan przekrawamy na połowę. Środek wydrążamy, kroimy w kostkę i dodajemy do smażonym z filetem warzyw. Całość smażymy do zredukowania płynu. Na koniec nadzienie ostatecznie doprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.

ETAP 5

Bakłażan z ciecierzycą
Napełnione nadzieniem warzywo zapiekamy

Wydrążone połówki bakłażana oprószamy delikatnie solą , a następnie obsmażamy je delikatnie na oleju. Tak przygotowane napełniamy przygotowanym farszem. Napełnione umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie zapiekamy w 180°C około 25 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy pocięte plasterki sera. Gdy ten się rozpuści bakłażana podajemy.