Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Bakłażanowe trottole

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Alternatywa dla osób kochających makarony i wszystko co z nimi związane. Sycący bakłażan w doborowym towarzystwie trójkolorowego makaronu.

Bakłażanowe trottole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażanowe trottole

 

  • 500 g makaronu trottole (trzykolorowy gruby makaron)
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • listki świeżej bazylii i swieżego oregano
  • sos pomidorowo-bakłażanowy

 

Sposób przygotowania:

Bakłażanowe trottole
PRZYGOTOWANIE SOSU: Bakłażan kroimy na niewielkie kawalki i razem z cebulą smażymy na lyzce oliwy, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawiamy solą. Całość wykańczamy drobno posiekaną natką pietruszki. W czasie kiedy przygotowujemy sos, makaron wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 6 minut.



Bakłażan kroimy na cienkie plastry, a następnie rumienimy go na jednej łyzce oliwy jedynie delikatnie soląc. Kiedy bakłażan zmieknie a makaron sie ugotuje wystarczy jedynie skomponować wszystkie składniki. Wykładamy trottole, polewamy go przygotowanym sosem i układamy na nim miękkie plastry bakłazana. Całość dekorujemy posiekanymi ziołami: bazylią i oregano. Szybkie i sycące danie dla każdego.
Bakłażanowe trottole
Kroimy bakłażana w cienkie plastry co przyspieszy ich przygotowanie.
Bakłażanowe trottole
Smażymy bakłażana na niewielkiej ilości oliwy.
Bakłażanowe trottole
Przygotowujemy sos pomidorowo-bakłażanowy
Bakłażanowe trottole
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.