cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny bakłażanowy wieniec zapiekany z drobnym makaronem , sosem mięsno-pomidorowym i beszamelem.Danie tradycyjne dla południowych Włoch.

Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu' Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'

 

  • /6 porcji/

 

  • 500 g drobnego makaronu Anelletti czyli małe pierścienie / użyłam Ditali/
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • szczypta cukru
  • 100 g sera Grana Padano/lub parmezan/
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 14 plasterków bakłażana/ 3-4 szt/ plus jeden bakłażan na wierzch
  • 300 g sosu pomidorowego
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'
-Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok.30 minut. -Wytrzeć z soli i wytworzonego płynu i usmażyć na oleju /z obu stron/. Przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem spożywczym -Moje bakłażany nie smażyłam tylko podpiekłam plastry z obu stron na patelni do grillowania. Uniknęłam w ten sposób dodatkowej porcji tłuszczu, ponieważ bakłażan chłonie go bardzo dużo. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, seler i marchewkę. -Podsmażyć chwilę. -Mięso wymieszać, doprawić do smaku solą , pieprzem i dodać do podsmażonych warzyw. -Mieszając smażyć, aż mięso straci kolor "surowizny", a następnie wlać wino. -Dusić do całkowitego odparowania alkoholu. -Dodać sos pomidorowy, szczyptę cukru, liście laurowe i goździki. -Gotować na małym ogniu ok.30 min. W razie potrzeby podlać wodą. Sos powinien być gęsty. Wyjąć przyprawy,a sos odstawić. -Przygotować sos beszamelowy. Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę, chwilę podsmażyć, a następnie wlać mleko i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i gałka muszkatołową. -Makaron ugotować al dente, przecedzić i przesypać do głębokiej miski. -Do makaronu wlać sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, dodać starty ser i całość delikatnie, ale starannie wymieszać. -Okrągłą foremkę z kominkiem nasmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. -Wyłożyć ją plastrami bakłażana tak, by delikatnie nachodziły na siebie i wystawały powyżej formy. -Farsz makaronowy przesypać do formy. -Wyrównać powierzchnię, przykryć starannie plastrami bakłażana. -Gotową zapiekankę można wstawić do piekarnika, ale przygotowana wcześniej może być przechowywana w takiej postaci do chwili zapiekania. -Piec 40 minut w temperaturze 180 st.C. -Po lekkim przestudzeniu pokroić na porcje i podawać z sosem pomidorowym.
Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'
Przygotować sos mięsny ugotować beszamel podsmażyć plastry bakłażana ugotować makaron.
Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'
Foremkę z kominkiem wyłożyć plastrami bakłażana.
Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'
Przełozyć do foremki farsz i przykryć plastrami bakłażna.
Bakłażanowy wieniec z makaronem i ragu'
Po upieczeniu pokroić na porcje i podawać z sosem pomidorowym.