Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Bakłażany w cieście naleśnikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bakłażany pokroić na 1 cm plastry, posolić, ułożyć w garnku i przycisnąć czymś ciężkim...

Bakłażany  w cieście naleśnikowym

Składniki:

Bakłażany w cieście naleśnikowym

Sposób przygotowania:

Bakłażany w cieście naleśnikowym

Bakłażany pokroić na 1 cm plastry, posolić, ułożyć w garnku i przycisnąć czymś ciężkim (tak przygotowane zostawić na 2 godziny). Przygotować ciasto na naleśniki: jajka mąka mleko sól wymieszać. Po odlaniu soku, który odciekł z bakłażanów osuszyć je i usmażyć w cieście naleśnikowym. Przygotować sos: na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i 2 ząbki czosnku, po podsmażeniu na złocisty kolor dodać 0,5 l przecieru, dodać przyprawy: bazylię, ostrą paprykę kucharek (vegetę) zagotować. Zetrzeć ser na drobnej tarce. W brytfance układać: sos bakłażan, sos, ser i tak do wykończenia składników. Piec w piekarniku ok. 20 - 30 min. w temperaturze 150°C.



Katarzyna Górnowicz - Warszawa