Strona główna Bakłażany w cieście naleśnikowym

Bakłażany w cieście naleśnikowym

Bakłażan « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Bakłażany  w cieście naleśnikowym offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bakłażany  w cieście naleśnikowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bakłażany pokroić na 1 cm plastry, posolić, ułożyć w garnku i przycisnąć czymś ciężkim...


trudność: łatwe
czas:

Bakłażany w cieście naleśnikowym - SKŁADNIKI:

  • 1 kg bakłażanów
  • 0,5 kg sera mozzarella
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy(0,5 l)
  • bazylia
  • vegeta
  • ostra papryka
  • ciasto:
  • mleko
  • mąka
  • jaja
  • szczypta soli

Bakłażany w cieście naleśnikowym - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany pokroić na 1 cm plastry, posolić, ułożyć w garnku i przycisnąć czymś ciężkim (tak przygotowane zostawić na 2 godziny). Przygotować ciasto na naleśniki: jajka mąka mleko sól wymieszać. Po odlaniu soku, który odciekł z bakłażanów osuszyć je i usmażyć w cieście naleśnikowym. Przygotować sos: na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i 2 ząbki czosnku, po podsmażeniu na złocisty kolor dodać 0,5 l przecieru, dodać przyprawy: bazylię, ostrą paprykę kucharek (vegetę) zagotować. Zetrzeć ser na drobnej tarce. W brytfance układać: sos bakłażan, sos, ser i tak do wykończenia składników. Piec w piekarniku ok. 20 - 30 min. w temperaturze 150°C.



Katarzyna Górnowicz - Warszawa


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bakłażany w cieście naleśnikowym (strona 1 z 1)  
hgg

hgg
offline

2008-07-04 22:00
dla mnie bomba, choć znałem ten przepis troche inaczej
Skomentuj
Oceń:
0
dobry

dobry
offline

2008-08-02 14:52
nie wiem co znaczy bomba, ale sa naprawde dobre :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bakłażan
Ratatouille wg Alex Bakłażan faszerowany makaronem w sosie pomidorowym Bakłażanowe pizzerinki z boczkiem i pieczarkami
Deser bakłażanowo-cukiniowy na razowym kuskusie Bakłażanowe roladki Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa
Faszerowany bakłażan Roladki z bakłażana Leczo z jabłkiem i bakłażanem
Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową Wszechstronna pasta wielowarzywna Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane