Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Bakłażany inaczej - po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa dobra jest zarówno na zimno jak i na ciepło, a lampka białego wina wzmocni jej smak .

Bakłażany inaczej - po francusku

Składniki:

Bakłażany inaczej - po francusku

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany inaczej - po francusku
Bakłażany myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy na kawałki. Paprykę także myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na kawałki. Oliwę wlewamy my na patelnię lub woka i na rozgrzaną wkładamy i smażymy - oddzielnie-- paprykę i bakłażana. Wyjmujemy usmażone bakłażany, po nich smażymy paprykę i po usmażenie wyjmujemy ją, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone na cząstki pomidory, pokrojony seler, posiekany czosnek i oliwki. Doprawiamy obficiesolą i pieprzem. Dusimy około 10 - 11 minut . Po tym czasie dodajemy usmażona paprykę i bakłażana i dalej trzymamy na ogniu dusząc pod przykryciem przez dalsze 11 minut. Studzimy i po ostudzeniu polewamy octem i wstawiamy do lodówki. Przystawkę podajemy na zimno do dań z drobiu lub cielęciny. Danie to możemy podawać również jako samodzielne danie jarskie z pieczywem na ciepło. (fotki zmienię, gdy będę robiła tą przystawkę ponownie, bo nie wiem jak to się stało, że zamiast zmienić nazwę, to wykasowałam sobiecały proces przyrządzania bakłażanów i nie tylko, bo buraczki, szczaw i inne, więc na szybko, z tego co się dałoczyli z gotowego w naczyniu i na talerzu "pstryknęłam")

Tagi:

bakłażan