Bakłażany nadziewane

Bakłażan « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Bakłażany nadziewane offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Bakłażany nadziewane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7106

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na


trudność: średne

Bakłażany nadziewane - SKŁADNIKI:

  • duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • cebula
  • pół piersi kurczaka
  • kilka piastrów żółtego sera (najlepiej cheddaru)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka sosu tabasco
  • olej
  • pieprz
  • sól

Bakłażany nadziewane - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 win, po czym wyjąć i wydrążyć łyżką miąższ, zostawiając przy ściankach około centymetrową warstwę. Wnętrze bakłażana osolić i wyłożyć plastrami żółtego sera i pomidora. Pierś kurczaka posolić, obsmażyć, pokroić w drobną kosteczkę. Miąższ wydrążony z bakłażana posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i mięso. Przyprawić bazylią, sosem tabasco oraz ewentualnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Napełnić farszem wnętrze bakłażana. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć plastrami żółtego sera, posypać bazylią, na środku ułożyć bakłażan. Wstawić danie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 min. Podawać gorące, w naczyniu, w którym się zapiekało, posypane natką pietruszki. Można też potrawę polać białym sosem z dodatkiem szafranu i przybrać szparagami.



Komentarze do Bakłażany nadziewane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bakłażan
Roladki z bakłażana Leczo z jabłkiem i bakłażanem Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową
Wszechstronna pasta wielowarzywna Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem Bakłażan pieczony z mozzarellą pomidorkami i pesto
Bakłażany faszerowane kalafiorem, kaszą i papryką Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem Nadziewany bakłażan
Domowe leczo z bakłażanem i cukinią Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami Bakłażany zapiekane z pomidorami wg Pascala
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane