Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Bakłażany nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 5/5 głosów: 7106

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na

Bakłażany nadziewane

Składniki:

Bakłażany nadziewane

  • duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • cebula
  • pół piersi kurczaka
  • kilka piastrów żółtego sera (najlepiej cheddaru)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka sosu tabasco
  • olej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Bakłażany nadziewane

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 win, po czym wyjąć i wydrążyć łyżką miąższ, zostawiając przy ściankach około centymetrową warstwę. Wnętrze bakłażana osolić i wyłożyć plastrami żółtego sera i pomidora. Pierś kurczaka posolić, obsmażyć, pokroić w drobną kosteczkę. Miąższ wydrążony z bakłażana posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i mięso. Przyprawić bazylią, sosem tabasco oraz ewentualnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Napełnić farszem wnętrze bakłażana. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć plastrami żółtego sera, posypać bazylią, na środku ułożyć bakłażan. Wstawić danie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 min. Podawać gorące, w naczyniu, w którym się zapiekało, posypane natką pietruszki. Można też potrawę polać białym sosem z dodatkiem szafranu i przybrać szparagami.