Bakłażany nadziewane

Bakłażan « poprzedni | następny »
Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Bakłażany nadziewane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7106

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na


trudność: średne

Bakłażany nadziewane - SKŁADNIKI:

  • duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • cebula
  • pół piersi kurczaka
  • kilka piastrów żółtego sera (najlepiej cheddaru)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka sosu tabasco
  • olej
  • pieprz
  • sól

Bakłażany nadziewane - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 win, po czym wyjąć i wydrążyć łyżką miąższ, zostawiając przy ściankach około centymetrową warstwę. Wnętrze bakłażana osolić i wyłożyć plastrami żółtego sera i pomidora. Pierś kurczaka posolić, obsmażyć, pokroić w drobną kosteczkę. Miąższ wydrążony z bakłażana posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i mięso. Przyprawić bazylią, sosem tabasco oraz ewentualnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Napełnić farszem wnętrze bakłażana. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć plastrami żółtego sera, posypać bazylią, na środku ułożyć bakłażan. Wstawić danie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 min. Podawać gorące, w naczyniu, w którym się zapiekało, posypane natką pietruszki. Można też potrawę polać białym sosem z dodatkiem szafranu i przybrać szparagami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bakłażany nadziewane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bakłażan
Ajwar - sos z papryki i bakłażanu Bakłażanowe pizzerinki Penne z bakłażanem, pomidorami i salami
Zupa jarzynowa koniec wakacji Lutenica wersja z marchewką Szaszłyki z łososia z ajwarem i bakłażanem
Papryka faszerowana nadzieniem z bakłażanem Sałata z bakłażanem i serem pleśniowym Makaron łazanki z kurczakiem i  bakłażanem
Bakłażan faszerowany Razowy makaron z bakłażanem Zapiekanka Eli z bakłażanem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane