Bakłażany nadziewane

Bakłażan « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Bakłażany nadziewane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7106

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na


trudność: średnie

Bakłażany nadziewane - SKŁADNIKI:

  • duży bakłażan
  • 2 pomidory
  • cebula
  • pół piersi kurczaka
  • kilka piastrów żółtego sera (najlepiej cheddaru)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka sosu tabasco
  • olej
  • pieprz
  • sól

Bakłażany nadziewane - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażan przeciąć, wzdłuż (ale nie do końca), wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 win, po czym wyjąć i wydrążyć łyżką miąższ, zostawiając przy ściankach około centymetrową warstwę. Wnętrze bakłażana osolić i wyłożyć plastrami żółtego sera i pomidora. Pierś kurczaka posolić, obsmażyć, pokroić w drobną kosteczkę. Miąższ wydrążony z bakłażana posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i mięso. Przyprawić bazylią, sosem tabasco oraz ewentualnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Napełnić farszem wnętrze bakłażana. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć plastrami żółtego sera, posypać bazylią, na środku ułożyć bakłażan. Wstawić danie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15-20 min. Podawać gorące, w naczyniu, w którym się zapiekało, posypane natką pietruszki. Można też potrawę polać białym sosem z dodatkiem szafranu i przybrać szparagami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bakłażany nadziewane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bakłażan
Pizza z bakłażanem Zapiekanka prowansalska z cheddarem Bakłażan nadziewany kaszą owsianą
Bakłażan duszony z szynką ziołami i cydrem Warzywa z kiełbasą na ryżu Cieciorka z bakłażanem
Pomidorowy kuskus z bakłażanem Tarta z bakłażanem Karniyarik bakłażan po turecku
Zapiekany bakłażan Bułeczki z Ajvar Ajwar - sos z papryki i bakłażanu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane