szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

bakłażany nadziewane chilli w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bakłażany nieco inaczej podane ,nadziewane zieleniną i ostrą chilli

bakłażany nadziewane chilli w zalewie

Składniki:

bakłażany nadziewane chilli w zalewie

 

  • 1 kg bakłażanów
  • szklanka selera naciowego ,drobno pokrojonego
  • lodyga selera naciowego
  • pół szklanki siekanego kopereku
  • 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki cząbru
  • główka czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

bakłażany nadziewane chilli w zalewie
Bakłażany umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż do połowy i po wydrązeniu przelac na sicie wrzątkiem,a następnie zimną wodą, osączyć i ułożyć w płaskim rondlu, zalać szklanką przegotowanej, zimnej, osolonej wody i odstawić na około 2 godziny.Po upływie danego czasu dokładnie osączyć.Łodygi selera naciowego zalać litrem wody, zagotować i gotować następne 5 minut, po czym wyjąć i dodać do wody sól.Probno posiekane łodgi selera wymieszać z roztartym czosnkiem, posiekaną zieleniną i drobno pokrojoną papryczką chilli.Przygotowanym nadzieniem napełnić bakłażany, owinąć nitka ciasno ułożyćw słoiku, dodać pokrojone łodygi obgotowanego selera zalać przestudzoną solanką, przykryć szczelnie i odstawic na ok 4 dni w ciepłe miejsce, a gdy ustanie gwałtowna fermentacja wynieść do chłodu.

Tagi:

bakłażan